Vertrouwenspersoon
Hoe belangrijk is een vertrouwenspersoon?
U heeft binnenkort in uw kwestie een gesprek naar aanleiding van de gang van zaken over de afgelopen of al langere periode. Op z'n zachtst gezegd bent u niet tevreden over de gang van zaken en wellicht bent u hierover al een klachtenprocedure begonnen. Dit soort gesprekken kunnen lastig zijn en het is u tegen de rest. De andere partij is tijdens het gesprek veelal in de meerderheid aanwezig en staat daarmee het gesprek niet in balans. Dit kan een constructief gesprek in de weg staan. Door gebruik te maken van een vertrouwenspersoon, staat u er niet alleen voor en is het gesprek meer in balans. Het kan goed zijn dat door de aanwezigheid van de vertrouwenspersoon het gesprek anders 'van toon' verloopt en op een zodanige manier hoe een behoorlijk gesprek behoort te verlopen. De vertrouwenspersoon heeft kennis van zaken, hij is toehoorder zodat hij later precies weet wat er tijdens het gesprek is gezegd, of hij kan waar nodig deelnemen aan het gesprek en bijvoorbeeld bepaalde gerichte vragen stellen. Ook al bent u misschien zelf prima in staat dergelijk gesprek te voeren, het is altijd prettig en zinvol een vertrouwenspersoon daarbij aanwezig te hebben.
Bijvoorbeeld in de Jeugdwet is het recht op een onafhankelijk vertrouwenspersoon vastgelegd. Iedereen die gebruik maakt van jeugdhulp kan contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Buiten de Jeugdwet is het inschakelen en kunnen gebruik maken van een vertrouwenspersoon veelal per organisatie geregeld. Hoe dat is geregeld, staat vaak op de website van de organisatie.
Een vertrouwenspersoon gaat verder dan alleen deelnemen aan gesprekken. De vertrouwenspersoon is er geheel voor u en kunt u alles met hem bespreken en delen waarbij integriteit van het alergrootste belang is. Het zal u vooral het gevoel geven er niet alleen voor te hoeven staan. De vertrouwenspersoon denkt met zijn expertise binnen uw casus constructief mee en als u advies nodig heeft, geeft de vertrouwenspersoon u dat. Daarnaast kan de vertrouwenspersoon ook voor u van praktische betekenis zijn, zoals bijvoorbeeld met het opstellen van een klaagschrift als u klachten tegen een persoon of de organisatie heeft, of bijvoorbeeld voorwerk laten verrichten voor uw advocaat (als dat nodig is) en door dat niet meer volledig zelf te hoeven doen daar zoveel mogelijk door wordt ontlast.
Het komt erop neer dat de vertrouwenspersoon niet aleen praktisch gezien voor u van betekenis kan zijn maar zit de toegevoerde waarde echt in het feit dat u er niet langer alleen voor hoeft te staan.